Get Adobe Flash player
Home

Deze website / webwinkel draagt het Keurmerk mkbOK - klik op logo voor actuele gegevens

Aanbiedingen

Nu voor slechts: €17,95
Steve antraciet grijs 09
Nu voor slechts: €14,95
Steve Zwart
Nu voor slechts: €14,95
Steve rood
Nu voor slechts: €14,95
2944 donker beige 027
Nu voor slechts: €23,95
Nu voor slechts: €9,95
Nu voor slechts: €9,95
Nu voor slechts: €29,95
Nu voor slechts: €22,95
Nu voor slechts: €19,95
Nu voor slechts: €12,95
Nu voor slechts: €9,95
Nu voor slechts: €9,95
Nu voor slechts: €17,95
Nu voor slechts: €17,95
Nu voor slechts: €19,95
Nu voor slechts: €31,95
Nu voor slechts: €33,95
Nu voor slechts: €34,95
Nu voor slechts: €11,95
Nu voor slechts: €6,95
Nu voor slechts: €10,95
Nu voor slechts: €10,95
Nu voor slechts: €18,95
Nu voor slechts: €18,95
Nu voor slechts: €0,00
Nu voor slechts: €22,95
Nu voor slechts: €19,95
Nu voor slechts: €16,95

Hoe maak ik een vouwgordijn ?

Iedere handige naaister zal in principe in staat zijn zelf het doek van een vouwgordijn in elkaar te stikken. Het maken van een vouwgordijn kost alleen aardig wat tijd en u moet goed opletten dat de tunnels voor de baleinen recht gestikt worden. Maar met behulp van onderstaande handleiding zal het zelf  maken van een vouwgordijn zeker mogelijk zijn.

Alvorens wij met de echte handleiding beginnen zullen wij u een uitleg geven over de verschillende confectie mogelijkheden en de namen van de benodigde onderdelen.

Vouwgordijn termen en onderdelen

 • Baleinen       Dit zijn de roedes welke door de tunnels/of band geschoven dienen te worden ( 4mm 6 mm of ovale baleinen)
 • Doek             Hiermee bedoelen we de lap stof waar u de tunnels in moet stikken. Uiteindelijk zal dit doek na confcectie aan het systeem gehangen moeten worden.
 • Tunnels        Dit is de opening welke u in het doek heeft gestikt om de balein in te schuiven.
 • Baleinband  Indien u geen tunnel stikt dan kunt u dit band opstikken om de balein achter te schuiven ( ovale baleinen)
 • Systeem       De rail welke u gaat gebruiken om het doek aan te hangen. Met dit systeem bedient u dus het vouwgordijn. In onze webwinkel vindt u hierban meerdere mogelijkheden.

Confectie mogelijkheden

Vouwgordijnen kunnen op verschillende manieren gemaakt worden, De meest voorkomende manier is het vouwgordijn met de baleinen aan de achterzijde maar wij zullen u ook de andere confectie methodes niet onthouden.

Vouwgordijn zonder baleinen

Een confectie vorm die niet zo vaak meer voorkomt omdat het vouwgordijn veel minder strak hangt dan de uitvoering met baleinen. Bij het optrekken van dit vouwgordijn worden de plooien opgestapeld en komen niet als bij de uitvoering met baleinen netjes achter elkaar geschoven. Voor het maken van dit vouwgordijn heeft u speciaal band nodig wat verticaal aan de achterkant van het doek wordt gestikt. In dit band zitten op vaste afstanden lusjes gestikt waardoor u het koord van de koordspoelen moet rijgen.

Vouwgordijn met ronde baleinen aan achterzijde

Dit is de meest voorkomende confectie vorm en in onze handleiding zullen wij ons op dit vouwgordijn richten. Bij deze confectie methode worden er aan de achterzijde van het doek tunnels gestikt waar u de baleinen in schuift. Daar er baleinen zijn van 4 en 6 mm kan de grote van de tunnel verschillend zijn. Bij het optrekken van het vouwgordijn schuiven de plooien/lussen netjes achter elkaar weg. Let wel de 4 en 6 mm baleinen zijn gemaakt van glasvezels. Deze kunnen een naar gevoel geven aan de handen als u hierover wrijft omdat hier miniscuul kleine splinters van af komen. Wij raden u aan om bij de verwerking handschoenen te dragen.

Vouwgordijnen met ronde baleinen aan de voorzijde

Dit is een variatie op bovengenoemde uitvoering. Alleen komen de tunnels dan aan de voorzijde van het doek te zitten. Uiteraard zijn de tunnels met de balein dan veel beter zichtbaar. De ringetjes waar het koord van het systeem doorheen moet komen zit uiteraard wel aan de achterzijde van het doek.

Vouwgordijn met ovale baleinen

Bij deze confectie methode stikt u geen tunnels aan de achterzijde van het doek maar is het de bedoeling dat u een speciaal baleinenband opstikt. Dit band wordt door middel van 2 stiksels aan de achterzijde van het doek gestikt. De ovale balein kan dan achter het band geschoven worden. In het band zijn ook al lusjes aanwezig waar u het koord van het systeem doorheen kunt schuiven. Voor deze methode hoeft u dus geen ringetejes aan te naaien. Let wel aan de voorzijde zijn per balein 2 stiksels zichtbaar. Bij het optrekken vallen de plooien iets minder netjes achter elkaar i.v.m. de dikte van het bandje.

 

Handleiding voor het maken van een vouwgordijn met baleinen

Benodigdheden

 • Naaimachine/rolmaat/spelden
 • Stof/klittenband/garen
 • de klaarmaten van uw vouwgordijn
 • een compleet vouwgordijnsysteem ( bestaande uit rail incl. koordspoelen, kettinghuis, ringetjes, eindringetjes en onderlat)

Deze systemen kunt u helemaal compleet bestellen in onze webwinkel, daar zit dan direct alles bij wat u nodig heeft, behalve de stof en het garen.

Hoe u te werk moet gaan

 • Als aller eerste moet u natuurlijk de maten meten van uw vouwgordijnen uitleg hierover vindt u terug bij "opmeten- vouwgordijnen" .
 • Maten van het doek. De maat van het doek is uiteraard groter dan het vouwgordijn omdat hier nog zomen en tunnels ingestilkt moet worden. Als u bij ons een compleet systeem besteld dan zit er een bon bij waarop staat hoe de verdeling van de baleinen is en kunt u direct uitrekenen wat de maat van het doek moet zijn. U kunt hier voor ook een berkening maken in onze calculator.
 • U kunt nu beginnen met de uiteindelijke confectie van het doek.

Knippen en doek voorbereiding :

U heeft een lap stof nodig dat in de breedte 10 cm. breder is dan de uiteindelijke vouwgordijnbreedte en in de hoogte extra 10 cm. plus voor iedere balein een toeslag voor het stikken van de tunnels. Voor 4 mm baleinen 2 cm. en voor 6 mm baleinen 3 cm.

Zowel links als rechts moet u een dubbele zoom stikken van 2,5 cm. dus 5 cm. per kant. Aan de bovenzijde maakt u een dubbele zoom van 2 cm. waarop u het klittenband stikt. De onderzoom, waar ook de verzwaringslat in moet komen moet  een dubbele zoom van 3 cm. worden. Aan 1 zijde moet u aan de bovenkant een uitsparing houden van ongeveer 4 cm. zodat u daar later gemakkelijk de onderlat in kan schuiven. Het doek is nu zover klaar u moet alleen de tunnels voor de baleinen er nog in stikken.

Afhankelijk van het aantal baleinen en de dikte van de baleinen kunt u nu de tunnels gaan stikken. Als het goed is kunt u de maten terug vinden op onze bon of de maten uit onze calculator. De maten die u daarop ziet staan zijn de maten waarop de balein komt te zitten als de tunnel al gestikt is !!

Indien u gebruik maakt van baleinclips is uw doek nu klaar heeft u gekozen vaan aan naai ringetjes dan kunt u nu beginnen met het aannaaien van de ringetjes. Uiteraard moeten de ringetjes op de baleinen komen recht onder het gaatje van de koordspoel waar het koordje uitkomt e.a. kunt u opmeten bij uw systemen. Op de laatste balein plaats u de speciale ovale eindringetjes waar u dadelijk het koordje aan vast kunt knopen.

Als ook de ringetjes aan de stof zitten dan is het doek klaar om aan het systeem vast te maken. Indien u heeft gekozen voor ons klittenband systeem dan kunt u het zachte klittenband. wat aan uw doek zit tegen het harde klittenband klitten wat op de rail zit. Hierna kunt u de koordjes inrijgen en het koordje vastknopen aan het eindringetje.

Zo uw vouwgordijn is nu klaar om opgehangen te worden. Na het ophangen is het mogelijk dat de koordjes miscchien nog even precies afgesteld moeten worden omdat het vouwgordijn iets scheef hangt u kunt dit het beste doen als het vouwgordijn hangt.

Zeg nu zelf, "eigenlijk viel het maken van zo'n vouwgordijn best wel mee" !

 

U kunt bij ons de vouwgordijnsystemen geheel compleet bestellen, klik hier om direct naar de juiste pagina te gaan.